• foyer
  • vechtclub
  • houtwerkplaats
  • buiten

foto’s: Jet van Zwieten, Bram Petraeus, Hein Lagerweij

De Vechtclub is gegrondvest in een voormalig distributiecentrum aan de Brailledreef 9 in Utrecht Overvecht. In 2006 vestigden Boudewijn Rijff en Rikkert Paauw zich met de droom een centrum te creëren waar diverse kunstdisciplines en de creatieve bedrijfssector zich kunnen ontwikkelen. Een broedplaats die we in Utrecht nog niet kenden.

In de Vechtclub bevinden zich inmiddels kantoorruimtes van diverse creatieve ondernemers, een zaal, ontwerpstudio’s en hout- en metaalwerkplaatsen, waaronder de openbare Stadswerkplaats Utrecht.

De zaal is geschikt voor theater (spelen/repetitie/montage), dans, korte exposities, lezingen, debatten, vergaderingen en workshops. De ruimte leent zich ook voor minder kunstgerelateerde zaken zoals bijeenkomsten vanuit de creatieve en duurzame bedrijfssector en verhuur aan andere commerciële partijen.

De ruimtes zijn in de leegstaande loods gebouwd door ontwerp- en bouwbedrijf Stortplaats van Dromen, veelal met hergebruikte materialen uit de regio. Dit geeft het pand een sfeervolle en informele uitstraling. De Vechtclub is op eigen initiatief ontstaan met minimale financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Dit maakt de Vechtclub onafhankelijk en flexibel.

Uitbreiding: Vechtclub XL
De mix van functies en disciplines maken de Vechtclub tot een succes. Zozeer dat de vraag groter groeide dan het aanbod en het hoog tijd werd voor een nieuwe plek. Versterkt door een team van gelijkgestemde huurders gingen Rikkert en Boudewijn in 2010 op zoek naar een locatie. Het oog viel op een leegstaand medicijnenmagazijn en een bunker op voormalig OPG-complex aan de Europalaan in Utrecht. Deze panden werden gehuurd van de gemeente om tijdelijk te kunnen herontwikkelen (min 10 jaar). Voor het verbouwen was geld nodig en crowdfunding bood een oplossing. Er werd binnen drie maanden € 65.000 aan investeringen binnen gehaald. Met deze som, eigen investeringen en een lening van de bank kon de verbouwing worden gerealiseerd. Er werd hard gewerkt door een team van freelancers die zoveel mogelijk gebruik maakten van tweedehands bouwmaterialen uit het nabije Kanaleneiland. In fasen werd het pand opgeleverd. De huurders zijn zorgvuldig geselecteerd om tot een interessante mix van creatieve ondernemers te komen die er bewust voor kozen zich in de Vechtclub te vestigen om zo samen te kunnen werken en elkaar te inspireren. Inmiddels zijn er in het pand ruim honderd bedrijven gevestigd, van grafisch ontwerpers, architecten, en websiteontwikkelaars tot sieradenmakers, fotografen, muzikanten, meubelmakers en productvormgevers; in totaal wel veertig verschillende disciplines. | Meer info: www.vechtclubxl.nl

Vechtclub XL