Boekpresentatie Anne van Veen

Toen ze zes was kreeg ze van haar moeder een vulpen voor haar verjaardag. ‘Mama, als ik groot ben wil ik stiekem schrijfster worden’, zei ze toen. ‘Alsof de wens zo groot was dat je hem niet durfde uit te spreken’, zegt ze nu. Inmiddels is Anne van Veen 32 en is haar debuutroman net verschenen bij Uitgeverij Brandt. Als locatie voor de boekpresentatie op 5 oktober jl. koos ze Vechtclub XL, ‘een ongepolijste, industriële, creatieve plek in de stad waar ik sinds twee jaar woon, en die ik graag wil promoten’, licht ze toe.

IMG_3527 IMG_3504

Waarheid
Wie ik aan het zijn was gaat over de 18-jarige Alma Fischer, die op de Toneelacademie een relatie krijgt met haar dertig jaar oudere docent. De eigen ervaringen van Anne aan de Amsterdamse Toneelschool vormen het uitgangspunt voor de roman, maar ‘het is fictie’, benadrukt ze. ‘Ik kan me voorstellen dat het voor de lezer troebel is, maar de meeste schrijvers putten inspiratie uit hun eigen leven’, stelt ze. ‘Daarbij kwam het schrijven pas echt op gang toen ik mij niet meer vastklampte aan de waarheid’, vertelt ze.

Een dwingende oproep van haar redacteur Juliët Jonkers, die ook bij de presentatie aanwezig is. ‘De waarheid is beperkt’, zei ze tegen mij. ‘Kap ermee.’ ‘Toen dat lukte, stond er een nieuw mens op in het boek. Een personage dat losstond van mijzelf’, zegt Anne. ‘Toen ze de waarheid losliet, kwam er een golf aan creativiteit in haar los. Ze kan volgens mij nog veel meer schrijven’, vult Juliët aan. Ze noemt Anne ‘de ideale auteur’. ‘Een combinatie van groot talent en bescheidenheid. Ze heeft altijd al haar deadlines gehaald en nooit iets opgestuurd dat tegenviel.’

IMG_3599


Autonomie
In de twee jaar die Anne aan het schrijven was, kwam ze tot wasdom. ‘Ik heb autonomie bereikt als schrijver en als mens. Het was heel goed voor mij om twee jaar lang als een kluizenaar aan dit boek te werken, om zonder pottenkijkers te ervaren: dit kan ik.’

‘Anne heeft een periode waarin je keuzes moet maken heel poëtisch weten te beschrijven’, zegt uitgever Paul Brandt. ‘Elementen die wij meteen in het manuscript zagen waren durf en toewijding. Dat is essentieel voor een goed boek, want als je als schrijver te voorzichtig bent, werkt het niet. In een roman kun je kruipen achter de façade van dingen die op het eerste gezicht schaamtevol lijken, maar die eigenlijk voor iedereen herkenbaar zijn. Dat is het mooie van een roman en dat is Anne met dit debuut heel goed gelukt.’

Foto’s door Ruud Vonk, tekst door Ghislaine van Drunen. Wie ik aan het zijn was is te koop bij de betere boekhandel voor €16,50 (ISBN 978 94 92037 10 7).

IMG_3549
IMG_3697