Enter the studio: Mianne de Vries

De creaties van Mianne de Vries hebben allemaal een bijzondere twist. Ze treedt graag buiten de gebaande paden en je vindt vaak een verrassingselement in haar ontwerpen. ‘Ik hoop dat mensen dankzij mijn producten net even anders tegen de dingen aan gaan kijken’, zegt Mianne.

Zo ontwierp ze de conceptuele Curious Vase, die bestaat uit meerdere vazen die in elkaar zitten. Je moet de buitenste vaas stukslaan om de binnenste delen te onthullen. Daarnaast heeft ze een lijn van handgemaakte porseleinen sieraden, STOOK. De lijn bestaat tot nu toe uit een serie ringen in geometrische vormen, en de porseleinen broches Lost balloon en Lost confetti voor een feestelijke outfit.

Enter the studio of Mianne de Vries bij Vechtclub XL vcxl-mianne-de-vries-4

Op school wist Mianne al dat ze als zelfstandige wilde werken. Ze begon haar carrière als grafisch ontwerper, maar ze barstte van de nieuwe ideeën en wilde meer. In haar hoofd kregen de plannen voor een eigen productlijn langzaam vorm.

‘Het perfecte product uitwerken kost tijd en geduld’, zegt Mianne. ‘Vaak heb je een geweldig idee in je hoofd, maar dat idee in een verkoopbare vorm gieten kan ontzettend moeilijk zijn. Met nieuwe materialen leren werken, op de hoogte blijven van de huidige trends en een efficiënt productieproces ontwikkelen zijn maar een paar van de hobbels die je moet nemen als je een verkoopbaar product wilt maken. Als het misgaat kun je alleen maar de brokstukken oprapen en bedenken hoe het de volgende keer beter kan’, aldus Mianne.

Gelukkig heeft Mianne doorzettingsvermogen en daar plukt ze nu de vruchten van. Ze stond vorig jaar op de designbeurs Pulse London, samen met andere ontwerpers uit Vechtclub XL.

Deze week exposeert ze haar werk op de Dutch Design Week in Eindhoven op de tentoonstelling The Magic of Craft, bij Piet Hein Eek. Dankzij deze exposure worden haar producten door steeds meer retailers opgepikt en verschenen er publicaties in meerdere bladen.

Enter the studio of Mianne de Vries bij Vechtclub XL

Stukje bij beetje heeft Mianne haar bedrijf opgebouwd. Nu kan ze zich bijna exclusief richten op haar eigen producten. En inmiddels zijn zogenaamde ‘experimentdagen’, waarbij ze focust op het creatieve proces, een vast onderdeel geworden van Mianne’s werkroutine. ‘Het is voor mij de perfecte manier om nieuwe inspiratie te vinden’, legt ze uit. ‘Dat soort dagen helpt mij om creativiteit en ondernemerschap in balans te houden. En nu mijn bedrijf stevig staat, kan ik er ook echt van genieten.

Door haar studio te vestigen bij Vechtclub XL kan Mianne vissen uit een grote vijver vol met creatieve ondernemers: ontwerpers, fotografen, keramisten, illustrators om er maar een paar te noemen. ‘Ik kan hier sparren en samenwerken met gelijkgestemden. Dat heeft me zeker geholpen bij de ontwikkeling van mijn bedrijf.’

Mianne kijkt ernaar uit om haar bedrijf de komende jaren verder te laten groeien en de collectie uit te breiden met unieke porseleinen producten, zoals oorbellen en kettingen.

Meer informatie over Mianne de Vries.

Binnenkort vind je in het Clubblad het volgende interview met een creatief ondernemer uit Vechtclub XL: Tim van de Weerd.


Enter the Studio is een initiatief van Kris Black Design (interview), Renske Versluijs (styling en fotografie) en Simone van Rees (studio fotografie), in samenwerking met Hustle Creatives (film) en Ghislaine van Drunen (vertaling en eindredactie).