Vechtclub XL presenteert: Plastic Reflectic

Front404 ontwerpt de plastic versie van onszelf

Wist je dat er elke dag ongemerkt plastic ons lichaam binnendringt? Het plastic komt binnen door onder meer het gebruik van cosmetica en via voeding. Deze microplastics in het lichaam zijn natuurlijk hartstikke ongezond. Om het bewustzijn van mensen te vergroten over dit onderwerp, ontwierp Front404 uit Vechtclub XL de Plastic Reflectic. De plastic versie van onszelf.

Thomas voor ’t Hekke en Bas van Oerle ontwierpen de Plastic Reflectic in samenwerking met Thijs Biersteker van The Better Future Factory. Biersteker benaderde de mannen van Front404 voor het ontwerpen en bouwen van de interactieve installatie voor de opening van de Creative Press Challenge van de Volkskrant. Elk jaar opent deze wedstrijd, waarbij reclamemakers uitgedaagd worden om een reclameprint te ontwerpen voor een goed doel, met een interactief kunstwerk.

Plastic uit Hawaï

Dit jaar mochten Thomas en Bas de openingsinstallatie maken die de reclamemakers moet inspireren om prints te maken voor de Plastic Soup Foundation. In de Plastic Reflectic zien mensen de plastic versie van henzelf. De installatie brengt de plastic soep letterlijk tot leven. Thomas: “Wanneer mensen in de bak met water kijken, zien ze hun spiegelbeeld gevormd met zeshonderd plastic deeltjes. Het plastic dat wij gebruiken in de installatie komt uit de oceaan in de buurt van Hawaï.

In twee maanden tijd bouwden Thomas en Bas de installatie. De eerste maand gebruikten ze om te schetsen en verschillende prototypen te testen en de tweede om de installatie te bouwen. Bas: “In de Plastic Reflectic zitten heel wat uren. We hebben de laatste weken van het bouwproces echt werkdagen van zestien uur gemaakt. We moesten bijvoorbeeld de zeshonderd plastic deeltjes verbinden aan dobbertjes. De dobbertjes hebben we vervolgens weer aan motortjes gemonteerd en dat was technisch een uitdaging.

Plastic ReflecticPlastic Reflectic

Deze enorme hoeveelheid dobbertjes en motortjes zorgen er dus voor dat je jezelf terugziet in het water. Wanneer je voor de installatie staat, registreert een camera je silhouet. Een computer zet dit beeld vervolgens om in zeshonderd pixels en geeft deze informatie door aan de dobbers en motortjes in het water. Thomas: “De motortjes kunnen het plastic onderwater trekken of juist loslaten, zodat ze naar de oppervlakte komen drijven. Omdat het water zwart is, kun je niet zien wat er zich onderwater afspeelt. Het enige wat zichtbaar is, is je eigen silhouet.

Interactie

Thomas en Bas zijn (Vecht)clubleden van het eerste uur. Sinds de opening van de Vechtclub XL in 2012 hebben ze hun werkruimte in het pand. Ze maken kunstinstallaties waarbij het gaat om interactie tussen het publiek met de installatie. De Plastic Reflectic past precies in dit straatje, omdat de kijker zichzelf direct terugziet in het plastic. Thomas: “We houden niet van vage kunst maken. Onze installaties moeten meteen duidelijk zijn.”

Plastic ReflecticPlastic Reflectic

De Plastic Reflectic is momenteel nog niet te zien voor een groot publiek. Na de finale van de Creative Press Challenge op 8 november verhuist de installatie naar het Volkskrantgebouw. Daarna willen Bas en Thomas de Plastic Reflectic tentoonstellen op kunstlocaties in binnen- en buitenland.

Houd de website van Front404 in de gaten voor meer informatie over de installatie en exposeerlocaties: www.front404.com.


Nina Stegeman schrijft over initiatieven en projecten van mede (Vecht)clubleden.