Opening vershal groot succes

‘We wilden dit al heel lang’, zegt Jet van Zwieten, van Stichting De Vechtclub. ‘Toen twee jaar geleden restaurant De Klub openging, bracht dit een ander type ondernemers met zich mee. Ineens stonden er dagelijks leveranciers voor de deur en kwam uit die hoek ook steeds meer vraag naar huurruimte. Zo ontstond het idee voor de vershal.

Mix

De zoektocht naar juiste mix van ondernemers duurde even, maar inmiddels draaien bakkerij Skorpan, koffiebranderij Nordkapp Coffee en bierbrouwerij en brewpub De Kromme Haring op volle toeren. Winkel Rood & Bloem, waar naast planten en bloemen ook producten uit de vershal en designproducten van makers uit Vechtclub XL huurders te koop zijn, wordt druk bezocht.

Carolien in haar winkel Rood&Bloem tijdens de opening van de Vechtclub XL Vershal, foto Tom Janssen

Alle ondernemers blikken terug op een succesvolle opening. ‘Ik stond tot twaalf uur ’s nachts in de winkel’, vertelt Carolien Rutgers, eigenaar van Rood & Bloem. Ook Carla Visch, eigenaar van bakkerij Skorpan, is enthousiast. ‘Ik had nog veel meer brood moeten bakken, het was niet aan te slepen.’ Voor de toog van De Kromme Haring stond de hele avond een lange rij. ‘Al onze fusten waren leeg’, vertelt mede-eigenaar Gijs van Wiechen. Bij Jasper Overdevest, van Nordkapp Coffee, vond de verse filterkoffie gretig aftrek.

Opening Vershal Vechtclub XL, foto Tom Janssen

Een maand na de opening blijkt dat bezoekers de vershal nog steeds weten te vinden. ‘Utrecht heeft nog weinig van dit soort plekken vergeleken met andere steden. En het is hier ook nog eens erg groen, met een zonnig terras’, verklaart Gijs.

Kruisbestuiving

Inmiddels is er een wisselwerking ontstaan tussen de brewpub en De Klub. ‘Mensen komen hier een biertje drinken en gaan vervolgens nog een hapje eten, of andersom’, aldus Gijs. Wie van de biertjes geen genoeg krijgt, kan ze inslaan voor thuis bij Rood & Bloem. Bij De Klub serveren ze dan weer brood van Skorpan en komen de koffiebonen uit de branderij van Nordkapp Coffee.

Jet van Zwieten tijdens opening Vershal Vechtclub XL, foto Tom Janssen

Dat is precies de kruisbestuiving waar we op hoopten toen we de vershal oprichtten’, zegt Jet. Intussen worden plannen gesmeed voor een streekmarkt. ‘Het zou een leuke manier zijn om nog meer publiek naar de Vechtclub te trekken’, stelt Jet. ‘We willen dit soort bedrijvigheid, die normaalgesproken is weggestopt en waar je als consument weinig van afweet, weer naar de stad halen en voor iedereen zichtbaar maken.