Heerlijk avondje bij Vechtclub XL

Met de feestdagen voor de deur was het bij Vechtclub XL weer tijd voor Winterwinkelen. Op vrijdag 25 november gingen de deuren open voor het publiek om iedereen een kans te geven een kijkje nemen in de ateliers en natuurlijk lekker te shoppen voor bijzondere, made-in-Utrecht sint- en kerstcadeautjes. Tegelijkertijd was er een benefietconcert voor Stichting Because We Carry. Bij elkaar zorgde dat voor een gezellige drukte bij Vechtclub XL.

‘Ik was er vorig jaar ook’, zegt bezoekster Ina Muller. ‘Ik woon in de stad en ik vind de Vechtclub een hele fijne plek. Het gebouw, de sfeer, de bedrijvigheid. Het is leuk om even binnen te kunnen kijken bij al die creatieve mensen.’ Cadeautjes heeft ze op dat moment nog niet gekocht, maar ‘het is nog vroeg’, lacht ze.

Winterwinkelen in Vechtclub XL - Mianne de Vries

Om de hoek

Sytske Blaauwbroek en Joost van Dijk zijn voor het eerst in de Vechtclub XL. De kersverse Utrechters, net naar de Domstad verhuisd vanuit Friesland en Drenthe, wonen om de hoek en verkennen hun nieuwe omgeving. ‘Ik heb allerlei mooie dingen gezien’, zegt Blaauwbroek terwijl ze een Lost balloon-broche van Mianne de Vries oppakt. Haar vriend wijst naar de tassen en lampen van Oato: ‘Die vind ik super mooi.’ Als ze horen dat ze verderop vers gebrouwen bier kunnen krijgen bij Brewpub De Kromme Haring lopen ze snel door.

Gouden pumps

Illustrator Caroline Cracco heeft voor de gelegenheid haar gouden pumps uit kast gehaald. Ze trekt er minstens evenveel bekijks mee als met haar illustraties. ‘De kaarten gaan hard, die verkopen eigenlijk altijd goed. Ik had er meer moeten laten drukken’, besluit ze.

Winterwinkelen in Vechtclub XL - All things we LikeWinterwinkelen in Vechtclub XL - Muziek van Pluc Plaatsman

In de studio van webshop All Things We Like vindt het servies gretig aftrek. ‘De kopjes met de man die zijn hond uitlaat zijn populair vandaag’, zegt eigenaar Janneke van der Heijden. In de gang staat Vechtclubber Marjolein van Alfen te blauwbekken achter een tafel vol cadeaupapier. ‘We hebben dit jaar voor het eerst een inpakservice’, vertelt ze. Ze is nog niet uitgepraat of er staat een bezoeker met een inpakwens voor haar neus.

Winterwinkelen in Vechtclub XL - Lennart WolfertWinterwinkelen in Vechtclub XL - Tim van de Weerd

Binnen kijken

Intussen vergaapt Conny Tenge zich bij de stand van Noot & Zo aan het uitgestalde keramiek. ‘Ik ben gek op servies. Ik heb erg mooie dingen gezien, maar van mijn dochter mag ik niks meer kopen, we hebben al te veel in huis.’ De dochter in kwestie volgt een cursus bij Atelier Werfklei. ‘Zo kom ik hier terecht’, vertelt Tenge. ‘Leuk om eens een keer binnen te kijken bij al die bedrijven. Normaalgesproken zijn die op dit tijdstip al gesloten.’

Winterwinkelen in Vechtclub XL - Cursus Atelier Werfklei

Concert

Om 21 uur breken de ontwerpers hun stands weer af en begeven zich naar de grote zaal, waar het laatste concert van de benefietavond aan de gang is. Inmiddels is duidelijk dat er bijna duizend euro is opgehaald voor Because We Carry. Medeorganisator Suzan Becking van Atelier Twaalfzestig is tevreden. Tot volgend jaar?

U in De Wijk maakte een kort verslag van het benefiet concert voor Because We Carry