Vechtclub XL presenteert: De Bunker

Het is de meest onbekende plek van Vechtclub XL: De Bunker. Toch gebeuren er in het vierkante, grijze gebouw zonder ramen mooie dingen. In vier verschillende oefenruimtes wordt muziek gemaakt, gecomponeerd en geschreven. En heel af en toe opent de Bunker zijn deuren voor publiek.

Normaal gesproken zit de deur van de Bunker potdicht, maar op 25 februari 2017 kunnen mensen luisteren naar optredens van Misfit Mascottes, Boze Adelaar en DJ Daddy Don in Studio Patrick, één van de vier oefenruimtes. Niet dat er veel mensen in Studio Patrick passen, maar daar gaat het volgens Stefan Breuer ook niet om. Het is juist de bedoeling om een intieme sfeer te creëren tijdens de optredens.

Verschillende formaties
Stefan is één van de twintig muzikanten die gebruik maakt van Studio Patrick. In verschillende formaties spelen de muzikanten met elkaar in zo’n vijftien verschillende bands. Stefan maakt onderdeel uit van de bands Lost Bear, Howart en The World of Dust. I am Oak, This Leo Sunrise, The Fire Harvest en Homemade Empire maken ook gebruik van de ruimte. Omdat er zo veel bands in de ruimte oefenen, is er een strakke planning wat betreft het gebruik van de ruimte. Het zit eigenlijk altijd vol.

Behalve overdag, want veel muzikanten uit de Bunker maken muziek voor ‘ernaast’. Stefan: “Overdag is de Bunker aanzienlijk minder bezet. De meeste bands komen pas ’s avonds oefenen. Veel van ons maken muziek naast hun werk. Toch zie je overdag ook steeds meer ontstaan. Mensen maken bijvoorbeeld opnames en experimenteren met geluid. Dit ritme sluit beter aan op die van Vechtclub XL, waar ondernemers vooral overdag werken.”

Open en gesloten beleid
Door het gesloten karakter van de Bunker is het voor veel mensen een onbekende plek. Maar de geslotenheid heeft een reden. Voor het maken van muziek is immers concentratie nodig en daarnaast wordt in de Bunker veel geluid gemaakt. Om anderen niet tot last te zijn, zit de deur dicht. Toch is het ook belangrijk om mensen in de Bunker uit te nodigen. Stefan: “Af en toe gooien we de deuren open, want zo komt onze kunstvorm naar buiten. Dan kunnen mensen zien wat hier gebeurt.”

Voor wie geen idee heeft waar de Bunker zich bevindt: op de parkeerplaats van Vechtclub XL ter hoogte van restaurant de Klub staat een grijs gebouw zonder ramen. De Bunker staat bescheiden opgesteld tussen het fietsenhok en de bakken met verse kruiden van de Klub. Grote kans dat je er wel eens bent langsgelopen, maar dat het gebouw je niet eens is opgevallen.

Samenwerking
Toch weten de ondernemers van Vechtclub XL en de muzikanten uit de Bunker elkaar steeds beter te vinden. In april organiseert Stefan voor het eerst een muziekavond in Brewpub de Kromme Haring, de bierbrouwerij die een paar maanden geleden zijn deuren opende in Vechtclub XL. Ook was de Bunker onderdeel van het Sneeuw en Ruis festival.

Patrick IX
De eerstvolgende mogelijkheid om livemuziek uit de Bunker te beluisteren is op 25 februari 2017 in Studio Patrick. Misfit Mascottes presenteert dan zijn tweede cd, hiphopartiest Boze Adelaar maakt er zijn live debuut en DJ Daddy Don draait er plaatjes.

De avond begint om 20.30 uur en is voor een vrije financiële bijdrage toegankelijk. Er is plek voor ongeveer dertig mensen.

Nina Stegeman schrijft over initiatieven en projecten van mede (Vecht)club XL-leden.