Enter the Studio: Oato.

Oato. staat voor robuuste en tegelijk elegante meubels en woonaccessoires. Het bedrijf is opgericht door Pim Snijdoodt en Stefan Tervoort, die elkaar ontmoetten op de kunstacademie. Pim komt uit een familie van goudsmeden en ontdekte al vroeg zijn voorliefde voor het werken met edelmetaal. Hij leerde zichzelf met het speciale goudsmidgereedschap te werken en besloot vervolgens deze vaardigheden in te zetten in zijn ontwerpproces.

Oato - Enter the Studio - Vechtclub XL

Samenwerking

Toen ik Stefan ontmoette ontdekten we dat we allebei gefascineerd waren door het creatieve proces’, vertelt Pim. Hoewel ze over dat proces allebei anders denken, kwamen ze er al snel achter dat juist die verschillende ideeën en kwaliteiten een rijke basis zouden bieden voor een gezamenlijk bedrijf.

Zo houdt Pim zich voornamelijk bezig met management en is Stefan artistiek directeur. ‘Stefan zorgt ervoor dat we stijlvast blijven’, zegt Pim. Door hun creatieve inspanningen te combineren en de taken zo te verdelen dat ze passen bij ieders talent en vaardigheden, hebben ze een productieve werkomgeving opgezet waarin ze zich vrij voelen om de producten te creëren die in het DNA van hun merk passen.

Oato - Enter the Studio - Vechtclub XL

Vicieuze cirkel

Daarnaast ontwerpen ze voor meerdere andere merken interieurproducten op basis van royalties. Hoewel het een goede bron van inkomsten is, houden ze daardoor minder tijd over voor het ontwikkelen van hun eigen merk.

Het is een soort van vicieuze cirkel, want het inkomen uit die opdrachten zorgt er wel voor dat we onze eigen producten onder onze eigen merknaam kunnen blijven maken’, zegt Pim. ‘Deze twee kanten van ons bedrijf met elkaar in balans houden vormt momenteel onze grootste uitdaging.’

Onafhankelijkheid

Gevraagd naar Oato.’s toekomstplannen benadrukt Pim dat hij en zijn compagnon uiteindelijk volledig onafhankelijk willen zijn. ‘We gaan ervan uit dat we over vijf jaar veel opdrachten voor externe bedrijven en merken hebben afgerond en de opbrengsten daarvan kunnen investeren in onze eigen interieurproducten’, zegt Pim.‘We kijken ernaar uit om ons volledig op ons eigen merk te kunnen richten, en onze producten in meer winkels en webshops aan te bieden.

Meer informatie over Oato.

Binnenkort vind je in het Clubblad het volgende interview met een creatief ondernemer uit Vechtclub XL: Studio Moan.


Enter the Studio is een initiatief van Kris Black Design (interview en concept), Renske Versluijs (styling en fotografie) en Simone van Rees (studio fotografie), in samenwerking met Hustle Creatives (film) en Ghislaine van Drunen (vertaling en eindredactie).