Team Talk: Marjolein van Alfen

Team Talk: ontmoet de organisatie achter de Vechtclub XL! Marjolein van Alfen, verantwoordelijk voor de culturele programmering, vertelt over haar werkzaamheden in onze broedplaats en als creatieve ondernemer.

Hoe lang werk je al bij VCXL?
Sinds 2015 ben ik betrokken bij Vechtclub XL, eerst als initiatiefnemer van de Ontwerpsalon, een inkoopbeurs voor beginnende productontwerpers en sinds 2017 als opvolger van artistiek leider Jet van Zwieten.

Wat spreekt jou aan in VCXL?
Ik ben heel trots op het netwerk wat we hebben in en rondom Vechtclub XL. Er komen zoveel mooie samenwerkingen tot stand binnen onze muren! Soms vergeet ik hoe bijzonder het is wat we hier hebben, een verzamelgebouw vol met interessante mensen die fascinerende dingen doen. En het is ontstaan vanuit hun behoefte. Zonder subsidie en zonder winstoogmerk. Als ik bezoekers welkom heet die hier nog nooit zijn geweest word ik weer even bewust van ons unieke gebouw, maar vooral van al wat er allemaal achter die muren gebeurt.

Wat is het leukste aan je werk?
Ik ben binnen Vechtclub XL verantwoordelijk voor de Stichting. Dat is het non-profit onderdeel binnen de organisatie die zich inzet voor de culturele programmering. Naast het organiseren van publiekstrekkende evenementen met partners als Snor en Culturele Zondagen richt onze eigen programmering zich vooral op het zichtbaar maken van het talent en een bijdrage leveren aan het professionaliseren van creatief ondernemerschap. De evenementen waar ik het meest trots op ben zijn:
Winterwinkelen: Samen met Renske Versluis heb ik hard gewerkt om de andere broedplaatsen in de wijk te enthousiasmeren om de krachten te bundelen. Ook het verkrijgen van extra financiering is iets waar ik al jaren voor aan het werk ben en wat bij Winterwinkelen voor een fantastisch budget heeft gezorgd. Hierdoor konden we een enorme campagne en randprogrammering neerzetten waar veel Vechtclubhuurders voor zijn ingehuurd. Met als resultaat duizenden bezoekers.
De Ontwerpsalon:Een jaarlijks terugkerende inkoopbeurs voor beginnende productontwerpers waarbij het voortraject gericht op de voorbereiding van de ontwerpers misschien nog wel belangrijker is geworden dan het evenement zelf. Ontwerpers krijgen workshops op het gebied van prijsbepaling, marketing, storytelling en nieuwsbrief maken. Tijdens een uitverkochte Pecha Kucha avond werd het publiek van ontwerpers en geïnteresseerden geïnspireerd door verhalen van bevlogen ondernemers uit de ontwerpwereld. Naast de culturele programmering gaat een groot deel van mijn tijd naar het vertegenwoordigen van de Vechtclub bij de Gemeente en de organisaties in onze wijk. Ik vertegenwoordig de creatieve sector in de kerngroep van het Ondernemersfonds voor de wijk Merwede en omstreken en kan daardoor bij de juiste organisaties om financiering en steun vragen in thema’s als veiligheid, programmering, zichtbaarheid en andere thema’s. Tot slot verzorg ik ook de financiële administratie van de Stichting.

Je hebt ook nog je eigen bedrijf. Kan je daar iets meer over vertellen? En hoe combineer je dit met VXCL?
Mijn eigen bedrijf heet Dial M. Ik vind het belangrijk om aan een groot publiek te laten zien wat voor moois er allemaal gemaakt wordt. Ik organiseer projecten waarbij ik creatief ondernemers met elkaar laat samenwerken, vaak in een evenement om hun werk en verhaal aan het grote publiek te tonen. Een recent project waar ik heel trots op ben is de graffitischildering op de muziekschool in Lombok. Samen met een kunstenaar uit Utrecht en een kunstenaar uit Marseille hebben we met de schildering en het openingsfeest aan de buurt laten zien wat er in het gebouw gebeurt. Ik ben dan bij het hele traject betrokken: van eerste concept en fondsenwerving tot zelf op metershoge ladders helpen met de schildering aan te brengen en daarna weer snel in mijn nette outfit springen om de officiële opening te doen: ik geniet van alle fases en het resultaat dat je kan bereiken door zelf dingen in beweging te brengen en samen te werken met mensen met dezelfde drive. Daarnaast ben ik nog mede-eigenaar van creatief cursuscentrum Urlaub waar ik ook de cursus Creatief Ondernemen geef samen met Lennart Wolfert (ook Vechtclub XL huurder). Dat doen we behalve bij Druk aan de Westerkade inmiddels ook in Gent en Antwerpen.

Waarom moeten mensen naar VCXL komen? Heb je een tip voor ze? Leuk event?
 
Mensen moeten naar Vechtclub XL komen om de verhalen achter de deuren te leren kennen. Er zijn zóveel fascinerende mensen die hier werken die allemaal iets interessants te melden hebben: mooie projecten, een gepassioneerd verhaal over hoe zij zich hebben ontwikkeld, esthetische producten, bijzondere werkwijzes en visies. Het zijn de mensen met wie je moet kennismaken. Dat kan bijvoorbeeld bij de grotere evenementen zoals Winterwinkelen waar je een kijkje in de studio’s kan nemen, maar ook gewoon tijdens een biertje of rond lunchtijd De Kromme Haring, De Klub of Nordkapp waar ze vaak gewoon in het wild rondlopen ;-)