Team Talk: Marjolein van Alfen

Team Talk: ontmoet de organisatie achter Vechtclub XL! Marjolein van Alfen, waarnemend directeur, vertelt over haar werkzaamheden in onze broedplaats en als creatieve ondernemer.

Hoe lang werk je al bij VCXL?
Ik ben weer terug bij Vechtclub XL. Nu als waarnemend directeur omdat onze charismatisch leider Roswita met zwangerschapsverlof is. Maar ik ben al veel langer geworteld hier. Mijn werk bij Vechtclub XL begon in 2015 als initiatiefnemer van De Ontwerpsalon, een inkoopbeurs voor beginnende productontwerpers. Daarna volgde ik Jet van Zwieten als artistiek leider op en heb dat met veel plezier gedaan tot begin dit jaar.

Wat spreekt jou aan in VCXL?
Ik ben naast collega ook huurder in Vechtclub XL en ben heel trots op het netwerk wat we hebben in en rondom Vechtclub XL. Er komen zoveel mooie samenwerkingen tot stand binnen onze muren! Het is een verzamelgebouw vol met interessante mensen die fascinerende dingen doen, soms vergeet ik hoe bijzonder het is wat we hier hebben. Deze broedplaats is ontstaan vanuit de behoefte van makers naar ruimte. Zonder subsidie en zonder winstoogmerk. Als ik bezoekers welkom heet die hier nog nooit zijn geweest word ik weer even bewust van ons unieke gebouw, maar vooral van al wat er allemaal achter die muren gebeurt.

Wat is het leukste aan je werk?
Dat we altijd verder kijken en denken dan onze eigen muren, maar ook verder vooruit in de toekomst. We blijven constant op de uitkijk naar nieuwe kansen. Altijd nieuwsgierig, ondernemend en bevragend: Wat betekent Vechtclub XL voor de wijk Merwede en hoe ziet dat er in de toekomst uit als deze wijk de hoogste dichtheid van Utrecht krijgt? Wat is onze rol in de stad Utrecht? Hoe kunnen we samen met andere broedplaatsen en atelier organisaties zoals De Plaatsmaker strijden voor voldoende ruimte om onze creatieve ondernemers ondersteunen en te blijven huisvesten? Is er behoefte aan meer ruimte of een ander soort ruimte en zo ja hoe gaan we dat realiseren? Kunnen we meer zichtbaarheid of zelfs werk genereren voor onze huurders? En ga zo maar door.

Naast Vechtclub XL onderneem je ook nog op vele ander vlakken. Kan je daar iets meer over vertellen? En hoe combineer je dit met VXCL?
Ik doe heel veel en dat is soms best moeilijk te combineren. Samen met Nynke van Spiegel werk ik als conceptuele verhalenverteller. We worden gevraagd door organisaties om verhalen op te graven en in beeld te brengen. Vorig jaar heb ik o.a. een documentaire gemaakt over atelier organisaties in Nederland, bekijk ‘m hier. Bij het maakproces betrekken we kunstenaars, ontwerpers, fotografen, muzikanten en andere creatieven uit ons uitgebreide netwerk. Ik heb bijvoorbeeld een streetartproject in de wijk Lombok gedaan om een muziekschool meer zichtbaarheid in de buurt te geven. Ook worden we ingehuurd door een bedrijf in verandermanagement om inspiratietours samen te stellen voor grote bedrijven zoals Bonduelle. Die we dan anders laten kijken naar hun eigen werk door ze langs inspirerende Utrechtse ondernemers te sturen.
Een dag per week ben ik gebiedsregisseur in Merwede namens het Ondernemersfonds. Ik begeleid fondsaanvragen en initieer ik projecten die bijdragen aan het ondernemingsklimaat.

Daarnaast ben ik mede-eigenaar van creatief cursuscentrum Urlaub waar ik beginnende ondernemers help hun eigen bedrijf te beginnen met de cursus Creatief Ondernemen. Deze cursussen geef samen met Lennart Wolfert (ook Vechtclub XL huurder).


Waarom moeten mensen naar VCXL komen? Heb je een tip voor ze? Leuk event?
 
Mensen moeten naar Vechtclub XL komen om de verhalen achter de deuren te leren kennen. Er zijn zó veel fascinerende mensen die hier werken, die allemaal iets interessants te melden hebben: mooie projecten, gepassioneerde verhaal over hoe zij zich hebben ontwikkeld, esthetische producten, bijzondere werkwijzen en visies. Het zijn de mensen met wie je moet kennismaken. Dat kan bijvoorbeeld bij de grotere evenementen zoals Winterwinkelen waar je een kijkje in de studio’s kan nemen, maar ook gewoon tijdens een biertje of rond lunchtijd De Kromme Haring, De Klub of Froh waar ze vaak gewoon in het wild rondlopen.