Creativiteit Ontleed: Muziek als culturele verbinder

Vechtclub organiseert de programmareeks Creativiteit Ontleed, waarbij er in zeven avonden ingegaan wordt op wat creativiteit is en welke waarde dit kan vertegenwoordigen. Elke avond doen we dit vanuit een andere invalshoek, waarbij relevante experts aan het woord komen en met elkaar (en publiek) in gesprek gaan.

✵ Muziek als culturele verbinder

→ Woensdag 1 juni

Mensen maken al muziek sinds we kunnen denken en al die duizenden jaren heeft het altijd een centrale rol gespeeld in ons leven en in culturen. Muziek is in staat (culturele) verschillen te overbruggen, in contact te komen met elkaar en in contact te komen met jezelf. Kortom: het is een magisch iets en deze avond gaan we op zoek naar deze magie. Verwacht een muzikale avond met sprekers en ook interactieve sessies waardoor je het ook zelf gaat ervaren. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

De sprekers

Dr. Dan Hassler-Forest – Universiteit Utrecht

Dr. Dan Hassler-Forest komt spreken over de verbindende kracht van de popmuziek en de popmuzikant. Hij neemt hiervoor popmuzikant Janelle Monaé als case, en bouwt rondom haar het verhaal over hoe popmuzikanten grote groepen mensen in bewegingen kunnen brengen, terwijl al die mensen heel verschillend zijn. Hiermee brengt zij massale verbindingen tot stand, juist door hokjes te verbreken en weg te denken, en beweegt hen tot het creëren van een betere en mooie wereld. Dat is waar (pop)muziek toe in staat is!

✵ Ronja Kapitza & Catching Cultures Orchestra

Ronja is docent muziek en afgestudeerd in de humanistiek. Ze komt kort spreken over haar onderzoek naar hoe muziek kan verbinden, zowel mensen, culturen als het zorgen voor verbinding met jezelf. Wat betreft dit laatste punt gaat ze ter plekke het experiment aan met het publiek. Wat doet muziek met ons als mensen? Welk gevoel roept het op? Hoe kan de muziek ervoor zorgen dat je in verbinding staat met jezelf? Samen met een muzikant van het Catching Cultures Orchestra komt zij live de muziek spelen, als onderdeel van het publieksinteractie.

Loes van Hapert Sounds of Change

Loes is koordirigent van Duniya, een koor met maar liefst 14 verschillende nationaliteiten, geeft muzieklessen op AZC’s en is trainer bij Sounds of Change, waar ze net terug is van een project in Libanon. Ze komt vertellen over al deze bijzondere projecten en wat muziek met mensen doet, hoe het een therapeutische werking kan hebben en het mensen met elkaar verbindt.

Zien hoe het er de vorige keren aan toe ging? Bekijk de livestream van de eerdere edities, die gingen over Het Creatieve brein en proces, Creativiteit in het onderwijs, Bio-inspiratie, Het belang van spelen en Kunst in protestbewegingen hieronder.