Maak kennis met Beton-T: het experimentele stadsplein Utrecht

Het zong al langer rond, maar de kogel is door de kerk: na twee jaar bedenken, overleggen en stilletjes hopen kan de bouw van Beton-T, het eerste experimentele stadsplein van Nederland, dan eindelijk beginnen. Vanaf juli kan iedereen uit Utrecht (en ver daarbuiten) ons gloednieuwe buitenterrein huren om er eigen activiteiten en evenementen te organiseren, en zelf het programma te bepalen. Van tentoonstelling tot workshop, concert tot buitenbios en skatetoernooi tot boulderen in de openlucht en nog veel meer. 

Toen ‘gebouw T’ naast Vechtclub XL in 2020 tegen de vlakte ging en er een maagdelijke betonplaat van 3600 vierkante meter overbleef, wisten we al gauw dat het een kans was die we niet onbenut konden laten. Twee jaar later kan de realisatie van het bijzondere project beginnen. Beton-T bouwt het ongebruikte gebied om tot een multifunctionele locatie met alle ruimte en basisfaciliteiten die je nodig hebt om er iets moois neer te zetten – op het gehele of een deel van het terrein.

Hoe dat werkt? Er is een podium en er zijn horeca-faciliteiten aanwezig, je kunt gebruik maken van een projector, er zijn skateramps, groen, zitplaatsen en nog veel meer. Verder beschikt Beton-T over een omgevingsvergunning en de mogelijkheid om meerdere keren per jaar aanvullende evenementenvergunning aan te vragen. Kortom: er is een hele hoop mogelijk. Wat precies gaan we de komende jaren samen met de stad ontdekken. 

“Als culturele broedplaats faciliteren we ruimte voor creativiteit, dus de vrachtlading vierkante meters die ineens vrijkwam naast onze hoofdlocatie konden we niet links laten liggen”, vertelt Roswita Warmerdam, directeur-eigenaar van Vechtclub. “Zeker niet omdat Utrecht een chronisch tekort heeft aan plekken waar experiment en creativiteit de vrije hand krijgen. Dat horen we uit alle hoeken en gaten van de creatieve sector. Voor hun verwondering gaan mensen daarom nog te vaak de stad uit. We kaderen Beton-T dan ook zo min mogelijk in om ruimte te houden voor spontaniteit en creativiteit op zijn beloop te laten. Zo kan het hier zomaar voorkomen dat je komt boulderen bij Sterk terwijl het koor van je buurman het podium beklimt, TivoliVredenburg een heel weekend vol muziek in de buitenlucht cureert en je de week erna een multidisciplinair event met theater, film en expositie bezoekt. In de kern voorziet Beton-T Utrecht van een blanco canvas dat samen met de inwoners van Utrecht ingekleurd kan worden.”

Utrecht cureert het programma – doe mee

Eén van de pijlers onder Beton-T is dat de stad bepaalt wat er hier gebeurt. Of je nu een individu of organisatie bent en of je nu kunst, theater, film, muziek, sport of iets heel anders wilt met je mee naar Beton-T wilt nemen. 

Je kunt het terrein huren en je initiatieven en programmaplannen indienen via dit formulier. Daar kun je invullen wat je van plan bent, hoeveel bezoekers je verwacht en vragen we nog wat additionele informatie op. We komen daarna zo snel mogelijk bij je terug. En met een beetje geluk kun je je dan bij het illustere rijtje van Boulderhal Sterk, Café Theater Festival, La Cassette, EKKO, De Helling, De Klub, De Kromme Haring, Makers van Merwede, Mama Africa, Nederlands Film Festival, Skatepark Utrecht, De Stadsbrug, TivoliVredenburg, De Wissel Festival, Kanaal30, Schweigman&, Tiny Room Records, Welkom in Utrecht, WIJ 3.0 en X11 media en vormgeving voegen. Want we zijn ontzettend blij dat zij dit jaar al invulling komen geven aan Beton-T. 

Stadscuratoren

Naast dat iedereen uit de stad wordt uitgenodigd om het terrein te gebruiken, stellen we Beton-T zes keer per jaar beschikbaar aan diverse partijen uit de stad. Deze zogenaamde Stadscuratoren pitchen mee om een verrassend en multidisciplinair weekendprogramma samen te stellen waarbij het plein zo goed mogelijk benut wordt. Daarvoor krijgen ze alvast een startbudget. Meedoen? Dat kan via hetzelfde formulier!

De komende weken (en maanden en jaren) gaan we je meenemen in wat Beton-T gaat worden. Voor updates en meer: volg Beton-T op Instagram en Facebook