Beton-T

Beton-T is de nieuwe Hall of Fame van Utrecht

VECHTCLUB - Tannowitkamp-155

Utrecht wijst een nieuwe plek aan voor graffiti. Vanaf eind oktober kunnen kunstenaars en liefhebbers van street art de lange muur bij Beton-T, naast Vechtclub XL, in Merwede gebruiken als Hall of Fame. Voorheen was er op het Berlijnplein een tijdelijke gedoogplek voor graffitikunstenaars.

“Street art is een kunstvorm waarbij makers een muur als canvas gebruiken en hun kunst delen met de stad. Dat bewoner ik zo aan deze vorm van kunst. De werken van de graffitikunstenaars hebben een hele tijd het Berlijnplein kleur gegeven, mooi om te zien dat er weer een nieuwe plek is waar kunstenaars hun creativiteit kunnen delen met Utrecht. We willen graag ruimte geven aan deze creativiteit en de muren rondom Beton-T bieden daar alle kansen voor.”, zegt Eva Oosters, wethouder Cultuur.

Roswita Warmerdam, directeur van Vechtclub/Beton-T, is blij met de Hall of Fame bij Beton T: “Wij willen met Beton-T een plek zijn voor en door Utrecht en we zijn trots dat we nu met de Hall of Fame nog meer kleur kunnen geven aan de stad.”

De plek is in samenwerking met de gemeente en Vechtclub gekozen en is dichtbij de binnenstad, wat een wens was van de artistieke gemeenschap. De Hall of Fame komt dus op een passende plek voor street artists en andere makers.
De gemeente en Vechtclub XL willen deze locatie minstens tot eind 2025 beschikbaar stellen voor graffitikunstenaars. Ze blijven goed in de gaten houden hoe het gebruikt wordt en wat er verbeterd kan worden. Hierbij betrekt de gemeente ook de omgeving. Het eerste evaluatiemoment is gepland voor december 2023.

De Hall of Fame wordt op 10 november om 16:00 officieel geopend.