Vechtclub heeft twee creatieve broedplaatsen: Vechtclub XL en Vechtclub Keiland. Met meer dan tachtig werkplaatsen, ontwerpstudio’s, vergaderruimtes, evenementenzaal, een vershal en verschillende horeca.

Vechtclub XL

Vechtclub XL is een broedplaats voor creatieve professionals sinds 2012 gevestigd op het voormalige OPG-complex in Utrecht. Met meer dan vijftig vaste studio’s en werkplaatsen, vergaderruimtes, brewpub De Kromme Haring, allday-breakfast bar Froh, koffiebranderij Nordkapp, en restaurant De Klub.

Vechtclub Keiland

Vechtclub Keiland is sinds februari 2021 gevestigd in Kanaleneiland in Utrecht. In het pand met ruim 2000 m2 is er ruimte voor creatieve professionals die zich vooral bezighouden met ‘fysieke arbeid’ zoals theatermakers, fotografen, muzikanten en keramisten.

Ons DNA

Het DNA van Vechtclub zit geworteld in haar huurders. De huurders worden zorgvuldig geselecteerd op basis van ondernemerschap, innovatie, creativiteit en de motivatie om onderling samen te werken. Onze huurders vullen elkaar aan en benutten elkaars talenten. Door deze selectie is Vechtclub XL pionier op het gebied van professionele broedplaatsen in Utrecht.

Het begin

Vechtclub XL is de eerste creatieve broedplaats die zich vestigde in het Merwedegebied. Onze broedplaats is ontstaan vanuit een behoefte, zonder subsidie maar met crowdfunding, en is vanaf begin af aan een onafhankelijke organisatie met een gezond financieringsmodel. Bij het ontwerp vonden wensen van huurders en duurzaamheid elkaar. De 800 deuren die dienen als tussenwanden werden door de oprichters zelf uit renovatieflats gehaald.

Toekomstplannen

Momenteel is het Merwedegebied, waarin Vechtclub XL ligt, volop in ontwikkeling. Het wordt een nieuwe verbindingszone tussen Kanaleneiland en het zich steeds verder uitbreidende stadscentrum. In dit gebied, waar gewoond gaat worden met een hoge dichtheid zien we een belangrijke rol voor Vechtclub XL weggelegd; een bruisende hub waar ontmoeting, beleving, gezondheid en inspiratie centraal staan.

Foto: Tom Janssen